EkolojiGüncel

Aydın ve Muğla’da doğa savunucuları eylemdeydi

Aydın’da Büyük Menderes Nehri’nin kirletilmesine karşı kampanya başlatılırken, Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Kadın Azmağı kıyısındaki yapılaşmaya karşı da imza toplandı

Aydın Kent Meydanı’ında Büyük Menderes Havza Bileşenleri ile Büyük Menderes İnisiyatifi  Büyük Menderes Nehri’nin kirletilmesine karşı imza kampanyası başlattı.

Eylemi yapan bileşenler,  “Havama suyuma toprağıma dokunma” sözleriyle kampanyanın duyurusunu yaptı.
Kitle adına açıklamayı  Büyük Menderes İnisiyatifi Üyesi Metin Aydın, yaptı.

Aydın,  Büyük Menderes Havzası’nın 3.5 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık havzası olduğunu belirterek, havzanın endüstriyel tarım için önemli olduğuna dikkati çekti.

Aydın açıklamasında, “Bugün havzada su kaynakları miktarı ve kalitesi açısından birçok sorunla karşı karşıyadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın raporlarında havzadaki su kitlesinin risk altında olma oranı 2018 yılı rakamlarıyla yüzde 85 olarak açıklanmaktadır. Büyük Menderes Nehri yıllardır evsel atık sular, sanayi kuruluşlarında oluşan endüstriyel atık sular, yanlış gübre ve pestisit kullanımı, jeotermal akışkanlar, zeytin karasuyu ve maden atıkları nedeniyle kirletilmektedir” dedi.

Havzada ayrıca kuraklığın arttığını, suların azaldığını ifade eden Aydın, canlı yaşamının yok edildiği uyarısında bulunarak, acil önlem alınmasını istedi.

Aydın önerilerini şöyle sıraladı: “Kentsel ve endüstriyel atık su kaynakları denetlenmeli ve izlenmelidir. Arıtma sistemleri kapasite ve içerik yapısı olarak yeniden dizayn edilmeli, jeotermal santrallerin olumsuz etkilerine deşarj facialarına acilen çözüm getirilmelidir. Ortak su yönetim politikaları benimsenmeli, çiftçiler bilinçlendirilmeli, vahşi sulama yöntemleri bırakılmalıdır. Kaçak ruhsatsız kuyular acilen durdurulmalı, su kaynakları ve sulak alanlar korunmalı, su yönetiminde çok başlılığa son verilmelidir. Nehrin kurumasını önlemek amacıyla nehrin besleyici kolları üzerine göl, gölet, baraj, HES yapılmasına asla izin verilmemelidir.” Nehre verilen zarara karşı imza kampanyası başlattıklarını duyuran Aydın, soruna ilişkin Meclis’te bir komisyon kurulmasını talep ettiklerini belirtti.

16 bin 765 imza topladılar

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde bulunan Kadın Azmağı kıyısındaki yapılaşmaya karşı, Ula Belediyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan MUÇEP üyesi Senem Aksakal, iki ay önce başlattıkları “Kadın Azmağı’ndan Elinizi Çekin” başlıklı imza kampanyasında 16 bin 765 imza topladıklarını, bu imzaları Ula Belediyesi ve Muğla Valiliği’ne teslim ettikleri bilgisini paylaşarak, yetkilileri göreve çağırdı. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Kadın Azmağı’nın kenarındaki işletmelerin Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Özel Çevre Koruma Hükümleri’ne aykırı olarak işgal edildiğini ifade eden Aksakal, “Sazlıklar kesiliyor, Azmak dolduruluyor, ticari alana dönüştürülerek canlıların yaşam alanları tahrip ediliyor. Yıllardır faillere ödül gibi para cezaları ile geçiştirilen bu hukuksuzluklar, cezasızlıktan cesaret alarak her geçen gün daha saldırgan bir şekilde doğayı tahrip ediyor, işgallerini artırıyor” diye konuştu.

Aksakal, belirlenen Azmak Kıyı Kenar Çizgisi’ni esas alarak Kadın Azmağı’ndaki tüm yasa dışı işgallerin kaldırılmasını isteyerek, “Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Azmağ’ın ekosisteminin tahrip edilmesine daha fazla izin vermeyeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı kararı ile Akyaka’da kalan son kamusal alanların da özelleştirme programına alındığını anımsatan Aksakal, Akyaka sakinleri olarak taleplerin takipçisi olacaklarını söyledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu